Zorg dat jouw opleidingsbudget niet verloren gaat

3 manieren om jouw budget veilig te stellen

Ruim 40% van al het opleidingsbudget in Nederland wordt niet gebruikt. Bij veel organisaties gaat ongebruikt opleidingsbudget verloren omdat er een geldigheidsdatum aan het budget wordt gekoppeld. Ongebruikt budget gaat dan niet mee naar de volgende periode en gaat dus verloren. Zonde en niet nodig wat ons betreft.

opleidingsbudget

Door één of meerdere van onderstaande maatregelen in te zetten, zorg je dat jouw resterende budget van dit jaar niet verloren gaat.

Waarom opleidingsbudget niet gebruikt wordt

Het niet gebruiken van het opleidingsbudget heeft veelal niets te maken met onwil. Persoonlijke ontwikkeling staat bij veel mensen hoog op het prioriteitenlijstje. En het volgen van een training of opleiding draagt hier direct aan bij. Maar als het niets met onwil te maken heeft, wat is dan de reden dat het opleidingsbudget niet gebruikt wordt? We hebben hieronder de 3 meest voorkomende redenen kort beschreven. Herken jij je in één van deze redenen?

Relevantie

Gekozen opleidingen worden nog regelmatig (in zo’n 40% van de gevallen) afgekeurd door HR of L&D afdelingen omdat ze onvoldoende relevant zijn voor de werkzaamheden van de aanvrager. We kunnen hier een heel betoog houden waarom dat onzinnig is, maar dat voegt voor jou als medewerker niets toe. Wat wel helpt is dat wij voor vrijwel al onze opleidingen de ROI inzichtelijk kunnen maken. Continu verbeteren en vernieuwen kan namelijk altijd, in iedere werkomgeving. Door inzicht te geven in de ROI, helpen we jou om de door jou geselecteerde opleiding geaccordeerd te krijgen. Heb je hulp nodig bij het overtuigen van jouw HR of L&D afdeling? Neem dan even contact met ons op via 020-3453015.

Geen tijd

Onderzoek bij HR professionals toont dat in ongeveer 35% van de gevallen een opleiding of training wordt afgekeurd vanwege onderbezetting op de werkvloer. De organisatie kan het zich niet permitteren om medewerkers hele dagen te missen op de werkvloer, want er is geen beschikbare capaciteit om dit te ondervangen. Als werknemer is dit natuurlijk het meest frustrerende argument dat je maar kunt krijgen.

Het idee dat het volgen van een opleiding leidt tot hele dagen afwezigheid is ook enigszins achterhaald. Met middelen als E-Learning en Blended Learning wordt het volgen van een opleiding al een stuk flexibeler. En bij UPD gaan we nog een stapje verder door de klassikale dagen op te knippen in halve dagen, die desgewenst in de avonduren gevolgd kunnen worden. We zien in de praktijk dat wanneer medewerkers bereid zijn om wat eigen tijd te investeren in de opleiding, werkgevers veel bereidwilliger zijn om ook de nodige tijd tijdens werkuren vrij te maken.

Onwetendheid

Ongeveer 20% van de medewerkers weet niet eens dat ze beschikking hebben over een opleidingsbudget. Wanneer wij organisaties helpen bij het inrichten van hun eigen academy leggen we daarom ook nadrukkelijk focus op het betrekken van de medewerkers. Een L&D-programma zonder betrokkenheid van de medewerkers is gedoemd te mislukken. Misschien weet jij niet zeker of er voor jou een opleidingsbudget is geserveerd, maar de kans bestaat dat dit wel degelijk zo is. Het is dus zeker even de moeite waard om te controleren bij jouw manager of HR-afdeling.

Hoe kun je jouw opleidingsbudget borgen?

De budgetperiode loopt bij veel organisatie van januari tot december. En dat betekent dat aan het einde van dit jaar jouw resterende opleidingsbudget verloren gaat als je het niet hebt gebruikt. Wij houden niet van verspilling en dus ook niet van het verspillen van opleidingsbudget. Hieronder hebben we een aantal acties benoemd die jij kunt nemen om jou budget van dit jaar te borgen.

1. Boek nu vast voor 2021

Opleidingsbudget is vastgesteld op de datum dat je het uitgeeft, niet dat je daadwerkelijk een opleiding volgt. Dus je kunt jouw budget van dit jaar prima gebruiken om volgend jaar een opleiding te volgen. De enige voorwaarde is dat de factuur in dit jaar verstuurd wordt. En dat is voor ons geen enkel probleem. Laat bij het boeken van de opleiding gewoon even weten dat je de factuur in 2020 wilt ontvangen en wij regelen de rest.

2. Zet het budget om in coachingsuren

We hebben het regelmatig over opleidingsbudget. Maar binnen veel organisaties wordt de term ontwikkelbudget gebruikt. Het gaat namelijk verder dan alleen trainen en opleiden. Het is budget dat gericht is op jouw ontwikkeling als professional. De aanschaf van boeken valt hier net zo goed onder. Een goed voorbeeld wat we vaak in de praktijk tegenkomen is dat mensen dit budget inzetten voor coaching op de werkvloer. Bijvoorbeeld in hun rol als Scrum Master of Lean verbeterprofessional. Je kunt jouw opleidingsbudget bij ons inzetten om een aantal coachingsuren in te kopen. Deze krijg je van ons op basis van een strippenkaartmodel, waarbij je de coaching op afroep kunt aanvragen over een periode van 2 jaar.

3. Verleng de geldigheid met 1 jaar

Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog niet precies weet welke opleiding je wilt volgen, maar het wel zonde vindt om het budget verloren te laten gaan. In dat geval kun je het omzetten in een UPD opleidingsvoucher. Hiermee verleng je de geldigheid van het budget met een jaar. Dit is bijvoorbeeld ook ideaal als je een opleiding bij ons wilt volgen die duurder is dan jouw jaarlijkse budget. Je kunt de voucher namelijk combineren met jouw opleidingsbudget van volgend jaar zodat je 2 keer zoveel budget hebt.

Meer weten?

Wil je meer weten over het omzetten van jouw opleidingsbudget? Of wil je direct jouw budget omzetten in een voucher? Vul dan hieronder even jouw gegevens in. Wij nemen dan contact met je op om alles uit te leggen óf in orde te maken!