Wat is Digital Lean?
En wat kunnen organisaties ermee?
Digital Lean is het toepassen van geavanceerde digitale hulpmiddelen om een Lean traject efficiënter en effectiever te laten verlopen.
Digital Lean valt, net zoals Lean Digital, binnen het domein van “Digitalisering” en is een aanpak om Lean trajecten te optimaliseren. Het maakt systematisch gebruik van tools en technieken om een Lean traject te ondersteunen.
Digital Lean in a nutshell
Voor het opstellen van een waardestroomanalyse kan, met behulp van Process Mining software, gegevens uit de organisatie systemen gehaald worden en deze automatisch omzetten naar een procesflow waarbij de knelpunten gelijk al in kaart zijn gebracht
Daarbij wordt het ook gemakkelijk om verschillende scenario’s via Digital Twins te simuleren en door te rekenen naar een verwacht resultaat.
Door middel van beschikbare digitale tools (iObeya) werk je bij Digital Lean zo efficiënt mogelijk samen.
Met Digital Lean wordt gebruik gemaakt van verschillende digitale oplossingen die op dit moment actueel zijn en toepasbaar zijn voor veel organisaties. Je kunt hierbij denken aan:
- Process Mining
- iObeya
- Digital Twin
Met deze aanpak zoekt het verbeterteam continu naar passende digitaliseringsmogelijkheden om de aanpak van procesverbetering te optimaliseren. Alleen die tools worden ingezet die ook daadwerkelijk meerwaarde brengen aan het proces
Het verschil met traditioneel Lean
Het grootste verschil met traditionele Lean is dat Digital Lean de volgende voordelen te bieden heeft:
- Brengt vrijwel automatisch duidelijk inzicht van het verloop van processen en de verspillingen in de zogenaamde “verborgen fabriek”.
- Maakt het mogelijk om verschillende verbeter scenario’s heel snel inzichtelijk te maken en door te rekenen.
- Digital Lean maakt voor analyse gebruik van geavanceerde algoritmes (Advanced Analytics), hierdoor worden processen, en daarmee het resultaat, beheersbaar en voorspelbaar.
- Werk je veel gemakkelijker virtueel samen (iObeya) zowel binnen de organisatie als ook buiten de organisatie.
Deze voordelen maken een nóg betere en efficiëntere aanpak om processen te optimaliseren.
Voor wie is Digital Lean geschikt?
Net als met alle nieuwe ontwikkelingen is Digitalisering van Lean geen doel op zich, maar een antwoord op specifieke vraagstukken. Die specifieke vraagstukken zijn dan ook het startpunt. In de wereld van Continu Verbeteren zien we steeds vaker dat er vragen spelen waarbij Digital Lean het antwoord kan zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van:
- Hoe kan ik nu een verdere slag maken in mijn huidige aanpak van continu verbeteren om met dezelfde inzet meer te kunnen realiseren?
- Welke belangrijkste digitaliseringsmogelijkheden zijn er op dit moment voor mijn huidige Lean aanpak beschikbaar?
- Hoe versterkt dit in mijn Lean Digital aanpak waar ik de daadwerkelijke processen digitaliseer?
- Welke vaardigheden voor de tools hebben we zelf nodig of doen we in samenwerking met derden?
Mits goed ingezet kan dit direct verschil maken bij het succes van verbeterprogramma’s en kan de waarde voor de organisatie verhoogd worden.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of wil je even met ons sparren over digitalisering en verbeterprogramma’s in het algemeen? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015 of contact@upd.nl.