Wat is een Lean Startup?
Begin met experimenteren op kleine schaal
Een startup is een startende onderneming, maar een startende onderneming is niet per definitie een Lean startup. Hoe zit dit en wanneer komt Lean om de hoek kijken? Waarin verschilt een Lean startup van de watervalaanpak en Agile? Wat zijn de voordelen? Wat zijn belangrijke zaken als het gaat om ondernemen volgens de Lean startup-methode? Het begint allemaal met een nieuw, fris idee.
Over the Lean Startup
The Lean Startup is de titel van het boek van Eric Ries. In 2011 werd dit boek uitgegeven, waarna het direct in managementland werd omarmd. In dit boek gaat de auteur uit van 2 ervaringen waarin hij heeft ervaren dat het gewenste resultaat niet werd bereikt. Vervolgens gebruikt hij elementen uit het Lean gedachtegoed om het innovatieproces sneller, beter meetbaar en met minder verspilling in te richten.
Het boek van Eric Ries is een absolute aanrader voor iedereen die bezig is met innovatie, of zich hier juist wat meer in wil verdiepen. Het legt op een heldere manier uit hoe je organisaties kunt laten groeien zonder ze te laten ontwikkelen in een logge, rigide omgeving.
De onbekende klant
Een startup is een onderneming met een vernieuwend idee. Het product dat voortkomt uit dit idee, is zowel schaalbaar als herhaalbaar, mogelijk gemaakt door de nieuwste technologie. De toekomst van een startup is onzeker, omdat vooraf niet bekend is wat klanten van het nieuwe product zullen vinden. Sterker nog, een startup weet vaak niet eens wie de klanten zijn, laat staan dat bekend is of de juiste klanten benaderd worden! Dit is precies waarom een startup zo krachtig is. Op het moment dat blijkt dat de verkeerde doelgroep is benaderd, kunnen de ontwikkelaars direct anticiperen (pivot).
Wat werkt, wat werkt niet, wat moet er anders? Dit is wat de oprichters van een startup zo snel mogelijk willen weten. Hier komen ze achter door een prototype van hun product op de markt te brengen. Het prototype dat een startup produceert is het allerkleinste gedeelte van een product dat bruikbaar is voor de (potentiële) klant: dit heet Minimum Viable Product (MVP). Op basis van dit miniproduct kunnen de makers erachter komen hoe klanten op hun product reageren. Oprichters van een startup steken hun tijd en energie dan ook in de ontwikkeling van het product zelf, in plaats van in een businessplan.
Lean startup: klein, maar fijn
Een onzekere toekomst en veel experimenteren vraagt om een effectieve aanpak. Een startup die met een klein team veel experimenteert, meteen feedback uit de markt ophaalt en en aan de hand daarvan een product verbetert, is een Lean startup. Een uitgebreid businessplan schrijven en direct een volledig product op de markt brengen, is voor hen uit den boze. Waar de traditionele watervalaanpak in 1x een compleet product aflevert, Agile een totaal product in kleine stapjes, hanteert een Lean startup een nieuwe vorm van productontwikkeling. De oprichters van een Lean startup bepalen eerst wat minimaal nodig is en toetsen dit meteen bij de klant.
Grondlegger van de Lean startup-methode, Eric Ries, adviseert ondernemingen dat de tijd voor een grootschalige uitrol pas aanbreekt op het moment dat er met enige zekerheid is vast te stellen dat het product levensvatbaar is. Een product perfect en op tijd af hebben, maar er vervolgens achter komen dat er niemand in geïnteresseerd is, betekent alleen maar dat alles voor niets is geweest. Pure ‘waste‘ dus!
Meten is weten
Absoluut geen ‘waste’ is het meten van relevante resultaten. Alleen door te meten en het verwerken van feedback kun je je product of dienst verbeteren. Voor elke fase van de groei van een Lean startup is er wel iets dat beter kan. De kunst is zodanig te meten, dat je op heel korte termijn het resultaat van veranderingen ziet. Pas als het product aanslaat bij de doelgroep, heeft het zin om geld te steken in (grootschalige) marketing en verkoop.
In de meeste gevallen zal het product er tegen die tijd overigens volledig anders uitzien dan aanvankelijk de bedoeling was. Zo is het vaak belangrijker om gewoon te beginnen en het ‘perfecte plan’ te laten voor wat het is.
Het mooie van de aanpak van een Lean startup is dat deze voor zowel startups als bestaande bedrijven uitstekend toe te passen is. Overal waar met iets nieuws gestart wordt, werpt Lean ondernemen zijn vruchten af.