Plannen en doen: de concurrentiekracht van Nederland…
Het doorlopen van een vaste routine
Trots overheerst in de ochtendkranten na de verloren halve finale van het Nederlands elftal tegen Argentinië. Nederland haalde net niet de finale, maar bondscoach Louis van Gaal toonde aan dat onze concurrentiekracht schuilt in een gestructureerde planmatige aanpak. Na deze zomer mag de bondscoach bij Manchester United laten zien, dat vaste stappenplannen volgens Hollands recept ook succesvol zijn bij één van de belangrijkste topclubs van Europa.
De methode Van Gaal illustreert hoe een bedrijfsproces stap voor stap verbeterd kan worden door voortdurend een vast stappenplan te doorlopen: Plan, Do, Check, Act (PDCA). Precies zoals de beroemde Amerikaanse statisticus Edward Deming al voorschreef in de jaren vijftig aan Toyota.
A walk down memory lane…
Ons platform Sixsigma.nl bestaat al meer dan 20 jaar. Sinds de start is er een ongekende hoeveelheid artikelen gepubliceerd. Over het algemeen proberen we de content op het platform zoveel mogelijk actueel te houden. Maar soms zijn er artikelen die we niet inhoudelijk willen of kunnen veranderen. We gebruiken deze artikelen als time-capsule, zij geven ons een kijkje in ons eigen verleden. Zoals dit artikel. We realiseren ons dat de inhoud oud en misschien achterhaald is, maar jou als lezer wel een beeld van de tijdgeest geeft.
Plan-fase: Na afloop van het mislukte EK van 2012 kreeg Van Gaal zijn doelstellingen van de KNVB. De halve finale halen van het WK in Brazilië en spelen volgens de Hollandse School waren zijn belangrijkste opdrachten. In de aanloop naar het toernooi analyseerde Van Gaal zijn tegenstanders tot in de kleinste details. Dat Nederland Spanje zou kunnen verslaan met een 5-3-2-systeem en met lange ballen had Van Gaal van tevoren vastgelegd in een helder aanvalsplan.
In een Do-fase komt de planning tot uitvoering: Van Gaal selecteerde de spelers die pasten bij zijn systeem. Arjen Robben en Robin van Persie voerden de opdrachten van de bondscoach perfect uit. Ze deden zelfs meer dan dat, getuige de zweefkopbal van Van Persie, de wervelende dribbels van Robben en de spectaculaire reddingen van Tim Krul.
In de Check-fase hield Van Gaal bij of hij met het Nederlands elftal op koers lag in de richting van de gestelde doelen. De achterstand tegen Australië en de almaar ongewijzigde 0-0 tegen Costa Rica waren heldere signalen die de bondscoach op de bank niet zijn ontgaan.
In de Act-fase stelde de bondscoach waar nodig zijn plannen bij. Daarom speelde Nederland in de tweede helft tegen Australië met een ander systeem. Met het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar en de briljante keeperswissel tegen Costa-Rica stelde Van Gaal zich in op nieuwe omstandigheden.
En wat zegt Van Gaal zelf over het doorlopen van deze stappen? Zie hieronder de presentatie die hij gaf tijdens de week van de ondernemer over zijn leiderschap:
Het werkt zo eenvoudig als het klinkt, zegt Jof Houben van UPD. “Tijdens de planfase controleer je of de relatie met het doel er is. Tijdens de checkfase bekijk je of de acties aan dat doel hebben bijgedragen. Wie zichzelf steeds die vragen stelt, beweegt voordat hij het weet, inderdaad stap voor stap naar het gestelde doel.” De wereldtitel zat er nog niet in. Maar met de planningsfase van het komende EK en WK kunnen de aanstaande bondscoaches Guus Hiddink en Danny Blind direct beginnen.