Green Belt project in het verpleeg- en verzorgingshuis

Vuilniszakken vol met ‘overtijds’ steriel materiaal

Ik dacht het al, maar nu weten we het zeker.” Aan het woord is Bettina Kluter, een enthousiaste verpleegkundige gerontologie en geriatrie bij de Drentse zorginstelling Zorgpalet, die onder andere verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg biedt. Het onderwerp van haar Green Belt project: de voorraden steriel materiaal op de afdeling psychogeriatrie.

“Er is één centrale steriele kast op de afdeling. Daar ben ik begonnen. Gewoon alles eruit halen en kijken wat over de houdbaarheidsdatum heen was. Best veel dus. Er lagen ook dingen in die op de afdeling bijna nooit gebruikt worden. Katheters bijvoorbeeld, in allemaal verschillende soorten. Of insulinenaalden. Daar staat geen datum op, dus dat blijft eindeloos liggen. Ik vond er 300, in verschillende maten. 300! Sommige dingen lagen er al zo lang dat de afdeling Inkoop niet eens meer kon nagaan hoe duur ze waren geweest. Andere dingen waren ooit verkeerd besteld en dus nooit gebruikt. Een speciale set verbandmateriaal van tweehonderd euro, bijvoorbeeld. Doodzonde.”

Magazijntjes

De ruim vijftig bewoners van de afdeling psychogeriatrie zijn verdeeld over vijf huiskamers. Bettina Kluter: “In elk van die huiskamers hebben de verzorgers eigen magazijntjes aangelegd. Ze hamsteren wat ze denken nodig te hebben, zodat ze minder naar de centrale kast hoeven lopen. Daar snap ik de logica natuurlijk wel van, maar in het kader van mijn inventarisatie heb ik vooral gekeken naar de gevolgen. Ook in de magazijntjes op de afdelingen was een flink deel van het verband en van het steriele materiaal over tijd. Er stond ook geopend steriel materiaal, wat uiteraard niet mag. Bij mijn eerste inventarisatie op de afdeling heb ik meerdere vuilniszakken materiaal verzameld dat alleen nog maar gebruikt kan worden op de scholingdagen. Daar waren ze er wel blij mee, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. In het kader van mijn Green Belt opleiding kon ik de resultaten van mijn inventarisatie makkelijk zichtbaar maken. Ik heb prijskaartjes geplakt op een volle zak met overtijds materiaal en die zak vervolgens boven de tafel leeggeschud. Daar schrikt iedereen dan wel even van. Het gaat echt om vele honderden euro’s per maand. Ik heb de resultaten van mijn inventarisatie onlangs aan mijn leidinggevende overgedragen. Het vervolg zie ik wel aankomen. Hoe houden we de voorraden op de afdeling op orde? Wat moet waar liggen? Hoe regelen we de bevoorrading? Hoe veranderen we de mentaliteit van medewerkers? Ze gaat natuurlijk vragen of ik dat wil gaan uitzoeken en uitwerken.” Verspilling reduceren in de zorg

“We gooien op de afdeling elke maand voor vele honderden euro’s verband en steriel materiaal weg die over de houdbaarheidsdatum heen zijn”, aldus verpleegkundige gerontologie en geriatrie Bettina Kluter.