Lean Six Sigma voor Lean Green Belts
- Omschrijving
- Programma
- Certificering
- Prijs
- Data & Locatie
Heb jij al een Green Belt in Lean op zak en wil je nu jouw kennis en expertise uitbreiden met Lean Six Sigma? Dat kan met deze opleiding. In 3 dagen leer je alles wat je als Lean Green Belt moet weten om ook als Lean Six Sigma professional op Green Belt niveau verbeterprojecten uit te voeren en te begeleiden.
Deze training is de enige in Nederland waar je verder kunt bouwen op jouw kennis als Lean Green Belt. We gebruiken de kennis en vaardigheden die je al hebt als basis en breiden dit uit met typische Lean Six Sigma elementen als DMAIC, statistiek en datavisualisatie. Hierdoor behaal jij binnen 3 dagen het officiële Lean Six Sigma Green Belt certificaat en hoef je hier geen 6-daagse opleiding voor te volgen.
Lean en Lean Six Sigma
Lean en Lean Six Sigma zijn geen concurrenten van elkaar, ze hebben zelfs een stukje gedeeld DNA. Lean Six Sigma is een samentrekking van Lean en Six Sigma en daarmee is een deel van het Lean-gedachtegoed opgenomen binnen Lean Six Sigma. Maar ook al zijn er overeenkomsten, de filosofieën hebben wel degelijk verschillen. Vooral op het gebied van:
- Structuur: Binnen Lean maken we gebruik van de PDCA-cyclus, binnen Lean Six Sigma maken we gebruik van DMAIC.
- Focus: Lean richt zich op het verminderen van verspilling, Lean Six Sigma richt zich op verminderen van variatie.
- Statistiek: Lean Six Sigma heeft een duidelijk statistisch element, wat binnen Lean minder aan de orde is.
- Tools: Beide filosofieën gebruiken een eigen set van tools en hulpmiddelen die aansluiten bij de specifieke focus en structuur.
In deze training leren we Green Belts in Lean hoe zij ook als Lean Six Sigma verbeterprofessional aan de slag kunnen. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld om de aanvullende kennis en vaardigheden aan te leren bovenop de al bestaande Lean kennis en vaardigheden op Green Belt niveau. Om aan deze opleiding deel te nemen dien je dus in het bezit te zijn van een Green Belt in Lean. Heb je deze nog niet, dan is de Lean Six Sigma Green Belt voor jou de meest geschikte opleiding.
Een completere verbeterprofessional
Zowel Lean als Lean Six Sigma helpen organisaties om een continu verbetercultuur te bewerkstelligen en vanuit die gedachte is het als professional voldoende om de kennis en vaardigheden te hebben om één van de filosofieën toe te passen. Toch zien we in de praktijk dat het fijn is om beide filosofieën in de rugzak te hebben. Het geeft je flexibiliteit in het toepassen van verschillende structuren, tools en hulpmiddelen. En tegelijkertijd kun je typische Lean projecten effectiever maken door resultaten duidelijker weer te geven aan de hand van datavisualisaties. En de statistische elementen van Lean Six Sigma helpen bij Lean projecten om doorlooptijd van het zoeken naar bronoorzaken significant te verminderen.
Voor jouw carrière als verbeterprofessional is het waardevol om beide filosofieën op Green Belt niveau toe te kunnen passen. Lean, Lean Six Sigma en Agile zijn momenteel de meest toegepaste filosofieën binnen organisaties wereldwijd. En door het volgen van deze opleiding beschik je dus over bewezen bekwaamheid op 2 van de 3 meest dominante filosofieën van de huidige tijd.
Wat ga je leren tijdens deze opleiding?
In deze opleiding krijg je de aanvullende kennis en vaardigheden om ook als Lean Six Sigma Green Belt aan de slag te kunnen. In deze opleiding zit dus geen dubbeling met de Green Belt in Lean en behandelen we onderwerpen als:
- Projectmatig verbeteren volgens de DMAIC structuur.
- Define: Voice Of Customer / Voice of the Business en CTQ, Project Scoping, SIPOC, Project Charter.
- Measure: Operationele definitie, datatypen en steekproefgroote, dataverzamelplan, Meet Systeem Analyse, basis statistiek (locatie en spreiding), introductie SigmaXL, stabiliteit (regelkaarten), normaliteit, capabiliteit, procesprestatie indicatoren .
- Analyse: Datastratificatie, hypothesetesten, FMEA.
- Improve: Brainstorming, genereren en selecteren van oplossingen, pilot, implementatieplan.
- Control: Procesbeheersing, SPC, nameting OCAP, projectafsluiting.
- Werken met de datavisualisatie en statistische analyses binnen SigmaXL.
Voor deze opleiding maken we gebruik van een combinatie tussen E-Learning en klassikale lesdagen. De E-Learning ben je in totaal ongeveer 16 uur mee bezig en dient als voorbereiding op de lesdagen. Tijdens de lesdagen (virtueel of klassikaal) ga je samen met een trainer de theorie verder uitdiepen.
Tijdens de lesdagen – een tussen de lesdagen in – werk je aan jouw praktijkopdracht. Bij deze opdracht werk je direct aan verbetering binnen jouw organisatie of werkomgeving. Onder begeleiding van de trainer breng je stap voor stap de theorie in de praktijk. Dit verhoogt het leerrendement van de opleiding en je verdient direct de investering jouw opleiding terug. Een klassieke win-win dus.
De volledige opleiding inclusief de praktijkcertificering is af te ronden binnen 4-5 maanden, maar het mag ook sneller. Voor een compleet overzicht van deze opleiding, de planning en praktijkopdracht kun je via onderstaande button meer lezen.
Voor wie
Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor Lean Green Belts die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden met Lean Six Sigma. Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding dien je een Green Belt in Lean opleiding afgerond te hebben. Wanneer jij jouw Green Belt opleiding bij een andere opleider hebt gedaan, kan het zijn dat we vooraf toetsen of het curriculum voldoende aansluiting heeft bij ons curriculum.
Heb je vragen over deze opleiding of wil je weten of jouw Green Belt in Lean opleiding in aanmerking komt als voorbereiding voor deze opleiding? Neem dan contact met ons op via 020 – 345 3015.
Programma van Lean Six Sigma voor Lean Green Belt
Tijdens deze opleiding behandelen we de onderdelen die zorgen voor de kenmerkende verschillen tussen Lean en Lean Six Sigma op Green Belt niveau. De onderdelen waarin beide filosofieën samen optrekken slaan we over, dat heb je immers al geleerd tijdens de Lean Green Belt. Hieronder leggen we uit hoe deze opleiding is opgebouwd en welk programma je kunt verwachten.
Voorbereiding
Twee weken voor aanvang van de eerste lesdag ontvang je van ons de inloggegevens van de E-Learning omgeving. Hier kun je in jouw eigen tempo alle theorie tot je nemen, zo vaak je maar wilt. Voor aanvang van iedere lesdag krijg je van jouw trainer(s) te horen welke onderdelen uit de E-Learning je in ieder geval voltooid moet hebben om de inhoud die wordt behandeld tijdens de lesdag goed te begrijpen. De toegang tot de E-Learning is een jaar geldig, dus je kunt hier zo vaak op terugvallen als je maar wilt.
Lesdagen
Tijdens deze opleiding ben je aanwezig bij 3 lesdagen. Deze dagen beginnen om 09.00 uur en eindigen rond 17.00 uur. Een lesdag staat helemaal in het teken van de praktische toepassing die je geleerd hebt in de E-Learning. Je krijgt alle ruimte om jouw vragen te stellen, maar daarna gaan we snel aan de slag om je te laten zien hoe je deze kennis kunt gebruiken om resultaten op de werkvloer te verbeteren.
Praktijkopdracht: Toepassen wat je hebt geleerd
Tijdens de opleiding maak je een opzet van een verbeterproject binnen jouw organisatie. Na afloop van de opleiding ga je dit project, de praktijkopdracht, ook daadwerkelijk uitvoeren. Een (Master) Black Belt van UPD beoordeelt vervolgens jouw opdracht én overhandigt je, indien alle onderdelen met ten minste een voldoende zijn beoordeeld, het UPD praktijkcertificaat; hét bewijs dat je buiten de theorie ook in staat bent om deze in de praktijk te brengen.
Inhoud van de opleiding
De inhoud van deze opleiding bestaat uit meerdere modules, die jezelf helemaal kunt uitdiepen. De lesdagen worden afgestemd op de behoefte van de groep, dus je kunt zelf bepalen hoe intensief er op bepaalde onderwerpen wordt ingegaan. Onderstaande onderwerpen zullen in ieder geval behandeld worden in de theorie en waar nodig tijdens de lesdagen:
- Projectmatig verbeteren volgens de DMAIC structuur.
- Define: Voice Of Customer /Voice of the Business en CTQ, Project Scoping, SIPOC, Project Charter.
- Measure: Operationele definitie, datatypen en steekproefgroote, dataverzamelplan, Meet Systeem Analyse, basis statistiek (locatie en spreiding), introductie SigmaXL, stabiliteit (regelkaarten), normaliteit, capabiliteit, procesprestatie indicatoren .
- Analyse: Datastratificatie, hypothesetesten, FMEA.
- Improve: Brainstorming, genereren en selecteren van oplossingen, pilot, implementatieplan.
- Control: Procesbeheersing, SPC, nameting OCAP, projectafsluiting.
- Werken met de datavisualisatie en statistische analyses binnen SigmaXL.
Certificering bij deze opleiding; nationaal erkend, internationaal geaccrediteerd
Wanneer je deze opleiding succesvol afrond ontvang je het Lean Six Sigma Green Belt certificaat. Dat is hetzelfde certificaat wat je kunt behalen door de Lean Six Sigma Green Belt te volgen, alleen doordat je al beschikt over een Lean Green Belt is de doorlooptijd voor jou korter en zijn de kosten lager.
Het UPD Certificaat – certificering door de marktleider
Na afronding van deze Lean Six Sigma Green Belt ontvang je het UPD Certficaat. UPD is afgelopen jaren uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van continu verbeteren en vernieuwen. Wij zijn dagelijks actief bij een groot deel van de top-250 bedrijven van Nederland.
Onze naam wordt erkend en herkend als marktleider in Lean en Lean Six Sigma opleidingen. Het certificaat dat wij afgeven voor deze training bewijst dat jij voldoet aan de kwaliteitseisen die organisaties stellen aan Lean professionals. Kortom, een UPD Certificaat geeft jouw Lean Six Sigma Green Belt certificering extra waarde en is het ideale startpunt voor jouw carrière als Lean Six Sigma Professional.
Lean Six Sigma Green Belt Certificering
De Lean Six Sigma Green Belt Certificering bestaat uit 2 onderdelen; een theoriecertificaat en een praktijkcertificaat. De theoriecertificering is inbegrepen bij de opleiding. De praktijkcertificering is de échte kroon op de opleiding. Waar het theoriecertificaat bewijst dat je de kennis hebt opgenomen en kunt herhalen, bewijst de praktijkcertificering dat je hetgeen je geleerd hebt ook daadwerkelijk kunt toepassen in de praktijk. Hiermee lever je het bewijs dat je de kennis begrijpt én dat je de veranderkundige vaardigheden bezit om daadwerkelijk resultaten te behalen op de werkvloer. De praktijkcertificering is inbegrepen bij de kosten van de opleiding.
Lees hier meer over de Green Belt Certificering.
Coaching
De ervaring leert dat het succes van de praktijkcertificering vergroot wordt wanneer tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht gebruik gemaakt wordt van coaching. Tijdens de coaching helpt de coach om de praktijkopdrachten te vormen, uit voeren en te voltooien volgens de geldende richtlijnen. Dit verhoogt het succes van de certificering en over het algemeen wordt het resultaat van het verbeterinitiatief vergroot.
Coaching is beschikbaar in pakketten van 4 uur. De kosten voor 4 uur coaching bedraagt € 800,- exclusief BTW. Over het algemeen hanteren we een richtlijn van 8 uur coaching per verbeterinitiatief.
Het tarief van de opleiding is € 2.295,- (excl. BTW)* per deelnemer, inclusief
- 1 jaar onbeperkte toegang tot de E-Learning.
- Een reële bedrijfssimulatie.
- Een lifetime licentie voor SigmaXL.
- Theorie certificering.
- Praktijkcertificering.
Haal het maximale rendement uit je opleiding
Naast dat we tijdens de opleidingsdagen een start maken met de opzet van je eigen praktijkopdracht raden we sterk aan om bij de uitwerking van deze opdracht ná de opleiding gebruik te maken van begeleiding/coaching. Zo voorkom je dat je bij de eindbeoordeling van je praktijkopdracht voor verrassingen komt te staan en mogelijk onvoldoende scoort om je praktijkcertificaat in ontvangst te mogen nemen. Kijk daarom binnen je eigen organisatie of er ervaren Belts zijn die jou kunnen begeleiden.
Coaching door UPD
Ken je geen ervaren Belts en/of wil je écht het maximale uit je opleiding halen? Maak dan gebruik van coaching op de werkplek door een (Master) Black Belt van UPD. Deelnemers die kiezen voor deze optie vergroten de slagingskans van de praktijkopdracht exponentieel. We bieden coaching aan in blokken van 4, 8 of 12 uur. We hanteren 12 uur coaching als richtlijn, de afgelopen jaren is gebleken dat het merendeel van onze deelnemers deze tijd nodig hebben om de praktijkcertificering af te ronden. De kosten voor 12 uur coaching zijn € 2.400,-.
BTW- vrij factureren?
UPD is aangesloten bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hierdoor kunnen wij onze opleidingen vrij van BTW factureren, indien je als organisatie of particulier hiervoor in aanmerking komt. In dat geval vermeerderen we de prijzen die vermeld staan op onze website niet met 21% BTW. Wel rekenen we een toeslag van 10% die nodig is om de kosten voor deze mogelijkheid te dekken. Hieronder laten we dit zien aan de hand van 2 rekenvoorbeelden met een opleidingsbedrag van € 1.000,-:
- Je bent als organisatie BTW plichtig: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 21% BTW ( € 210,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.210,-. De BTW kan jouw organisatie weer terugvorderen bij de Belastingdienst.
- Je bent vrijgesteld van BTW: De factuur bestaat uit het opleidingsbedrag (€ 1.000,-) + 10% opslag( € 100,-). Het totale bedrag van de factuur is € 1.100,-.
Om een BTW vrije factuur te ontvangen kun je dit aangeven bij het boeken van de opleiding. Let op: Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt, raadpleeg bij twijfel altijd een accountant of de belastingdienst.
Deze opleiding staat momenteel niet gepland, maar kan wel in-company worden gehouden. Meer weten? Bel of mail dan even voor nadere informatie.